Er du plaget af påtrængende ubehagelige minder/flashbacks, vedvarende tankemylder, oplever du at du begrænser dig selv for at undgå at opleve angst, og er du hele tiden på vagt?

Måske har du også søvnproblemer, vågner op af mareridt, har indre kropslig uro, oplever manglende glæde, udpræget tomhed, eller oplever uforståelige og ukontrollerbare følelser som tristhed og vrede.

Du har måske også prøvet andre behandlere, men føler at du ikke kommer videre og at samtaleterapien ikke har haft en dybere effekt. Så er der heldigvis en stor sandsynlighed for at neurofeedback kan hjælpe dig. Du kan her læse Nadias historie med PTSD og hjernetræning.

Hvorfor hjælper ikke-traditionel psykologbehandling mod PTSD

Efter at man har oplevet traumatiske oplevelser og lever med stærke eftervirkninger i form af voldsomme symptomer, vil man mange gange få det værre ved at tale om de oplevelser der har udløst dem. Man bliver med andre ord re-traumatiseret.

Det der nu er sket er, at symptomerne har sat sig fysisk i kroppen og hjernen, og derfor er terapi der retter sig mod oplevelserne, ikke længere nok til at fjerne symptomerne. Kroppens/hjernens alarmcentral der hedder Amygdala, er på grund af traumet, blevet overaktiv. 

Hvordan er hjernen og kroppen påvirket ved PTSD?

Ved PTSD sætter Amygdala kroppen i alarmberedskab i enhver situation som vækker associationer til eller minder om de traumatiske oplevelser, inklusiv samtaleterapi. På scanninger kan man også se at Amygdala er blevet større, altså at der er flere neuroner i Amygdala.

Amygdala aktiverer også Hypothalamus, som sender besked til Hypofysen om at udskille stresshormonet Cortico Releasing Factor, som igen påvirker binyrebarken til at udskille Cortisol via Hippocampus for at bremse stressreaktionen fra Amygdala. Under kortvarige stress reaktioner vil den cortisol som binyrebarken udskiller, kunne bremse stressreaktionen. Men ved PTSD er binyrebarken overaktiv og neuroner i Hippocampus bliver mindre følsom for cortisol. 

Samtidig vil det øgede cortisol-udslip skade neuroner i Hippocampus. Dermed vil cortisol udskillelsen ikke længere kunne bremse stressreaktionen. Hippocampus er et centralt område for langtidshukommelsen, og er det område som fremkalder minder om, hvordan vi har mestret lignende situationer tidligere, og kommer hermed med muligheder. Skader på dette område, gør at hukommelsen bliver unøjagtig, og at man derfor bliver dårligere til at løse stresssituationer. 

Neurofeedback til PTSD

Ved neurofeedback træning, træner man hjerneaktiviteten i de dysfunktionelle områder af hjernen, så de igen kan bremse angsten og virke selvberoligende samt bremse impulsive handlinger fremmet af angst og fremme logisk tænkning og fornuft. 

Ved at placere elektroder over den Dorsolaterale Prefrontale Cortex og den forreste del af den temporale cortex, vil man også nå hjerneaktiviteten fra Amygdala, og kan direkte træne på at bremse aktiviteten i dette område. På den måde vil man kunne mærke at angsten aftager, der kommer ro i kroppen og tilknyttede depression forsvinder.

Brug for at vide mere om hjernetræning til PTSD?

Vil du gerne vide mere om hvordan hjernetræning og neurofeedback kan hjælpe dig eller en du kender af med symptomerne på PTSD, så tøv ikke med at tage kontakt til Institut for Hjernetræning på telefon 27 29 11 12 eller ved at sende en mail til kontakt@hjernetraening.dk.

Nedenfor ses et billede af et brainmap. De små prikker i hvert billede viser standard elektrodeplaceringer, hvor hjerneaktiviteten måles, og som sammenlignes med en database. Ud fra disse billeder kan jeg se hvorhen elektroderne skal placeres og hvordan træningsprogrammet skal indstilles.

1

1

1

1

1

1

2

1

1

1

Læs hvordan en PTSD-klient er blevet hjulpet med neurofeedback/hjernetræning.